ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Ljepote Ramazana


Ramazan je najdraži gost svakog Muslimana i Muslimanke. Željno se iščekuje tokom cijele godine i ljudi se posebno pripremaju za ovaj sveti mjesec. Ja lično osjećam veliku radost povodom ovog svetog mjeseca i atmosfera je jednostavno neopisiva. Uvijek sam govorila zašto nam Ramazan ne traje puno duže, par mjeseci. Da nam se duša nauživa. Važnost, znacaj i ljepotu institucije posta covjek nije u stanju u potpunosti shvatiti. Najveća potvrda važnosti i značaja ovog ibadeta je u činjenici što Allah Milostivi za post posebno nagrađuje. Ebu Hurejre, r.a, prenosi Vjerovjesnikov, s.a.v.s, hadis u kojem se kaže: «Allah Uzvišeni je rekao: «Svako čovjekovo djelo pripada njemu – izuzev posta. Post pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem!»

Da bismo s postom postigli potpune dunjalučke i ahiretske koristi potrebno je sustezanje ne samo od jela, pića, spolnog općenja i drugih tjelesnih užitaka, nego i sustezanje od grijeha koje slušamo svojim ušima, gledamo svojim očima, govorimo svojim jezikom ili činimo ostalim organima.
Ako pridržavanje propisane apstinencije od tjelesnih užitaka i čuvanje od grijeha koje čine naši organi budu popračeni srčanim sjećanjem i jezičkim spominjanjem ispunjenim zahvalom na neograničenim blagodatima koje nam je Allah, dž.š., dao, tada će post biti doživljen u svoj svojoj punoći i ljepoti.

Musliman treba biti stalno darežljiv, ali ta osobina u ramazanu treba biti još izraženija u ramazanu. 'Abdullah b. 'Abbas, r.a, rekao je: «Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio je najdarežljiviji medu ljudima, a najdarežljiviji je bio u ramazanu kada se Džibril sastajao s njim. Džibril se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana i zajedno s njim učio Kur'an. Vjerovjesnik, s.a.v.s, kada bi se sastao s njim, bio je darežljiviji od vjetra koji donosi plodonosnu kišu!».

Zato, uživajte u ovom svetom mjesecu, jer nikad ne znamo ko će od nas dolekati slijedeći. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Nema komentara:

Objavi komentar