utorak, 3. listopada 2017.

Melek Israfil - melek koji je zadužen za puhanje u rog



Kada Uzvišeni Allah naredi meleku Israfilu da puhne u rog ( a Israfil je ogroman melek, njegova krila dosežu i do istoka i do zapada, njegove noge su 500 godina ispod sedmog sloja Zemlje, a sedmi kat nebesa je njemu do koljena) zatrešće se Zemlja sa svih njezinih strana, sva stvorenja će pomrjeti, čak i meleci na sedmom nebu, ostaće samo meleci Dzibril, Mikail, Israfil i Melek Smrti, pa će Allah dž.š. narediti Meleku Smrti da usmrti ova tri meleka.

Kada melek Israfil drugi put puhne u rog (sur), sve će mrtvo biti proživljeno i tada će ljudi ustati i čekati Sudnji dan. Tada, poslije Jevmu-l-ahira ili Pos¬ljednjeg dana, nastupa Jevmu-l-bas ili Dan proživljenja, koji je istodobno i Jevmu-l-kijame - Sudnji dan.

"A zar on ne zna da će, kada budu oživljeni oni koji su u grobovima i kada izađe na vidjelo ono što je u srcima, Gospodar njihov tog dana, sigurno, sve znati o njima."
(Kuran, el-Adijat, 9.-11.)


Džibril, Mikail i Israfil su meleki koje je Poslanik, salallahu alejhi veselem, spominjao u početnoj dovi na noćnom namazu: «Allahu moj, Gospodaru Džibrila, i Mikaila, i Israfila, Stvoritelju nebesa i zemlje, Poznavaoče skrivenog i vidljivog, Ti sudiš među robovima svojim u pitanjima u kojima se oni razilaze. Razluči mi istinu od neistine, jer samo Ti na Pravi put upućuješ onoga koga Ti hoćeš.» (Muslim).







Photo credit: Pixabay.com

Nema komentara:

Objavi komentar