srijeda, 11. listopada 2017.

Prava muža u Islamskom braku



Obaveza pokoravanja
Allah je čovjeka učinio jačim od žene, u smislu da je odgovoran za njene poslove, da je usmjerava i vodi računa o njoj, kao što su namjesnici obavezni spram svojih podanika, kroz ono što je Allah učinio da muškarac bude odlučniji od nje i zbog onoga što mu je učinio kao materijalnu obavezu. Uzvišeni kaže: Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. (En-Nisa, 34.).

Omogućavanje mužu bračne postelje
Jedno od prava muža kod supruge je pravo na užitak i snošaj. Njoj je pohvalno da se, za tu priliku, dotjera i nakiti. Ako žena uskrati svom mužu snošaj, čini veliki prijestup, osim ako za to ima šerijatsko opravdanje; hajz-mjesečnicu, ramazanski post, bolest i slično tome Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Kada čovjek pozove suprugu u postelju i ona odbije pa on zanoći srdit, proklinju je meleki sve do svanuća.” (El-Buhari, 3065 i Muslim, 1436).

Zabrana ulaska onom za koga muž nije zadovoljan da ulazi u kuću
Pravo muža kod supruge je da ne pušta nikoga u kuću s kim on nije zadovoljan Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, rekao je: “Ženi nije dozvoljeno da posti kada joj je muž prisutan osim uz njegovu dozvolu, niti da dozvoli ulazak nekome u kuću, osim uz njegovo dopuštenje.” (El-Buhari, 4899).

Neizlaženje iz kuće osim uz dozvolu muža
Jedno od prava muža kod njegove supruge je i da ona ne izlazi iz kuće osim uz njegovo odobrenje, svejedno da li je to naročita dozvola za određeni izlazak ili se odnosilo na dozvolu izlaska zbog njena posla ili potreba.

Suprugino služenje muža
Ženi je pohvalno da služi muža u pripravljanju hrane i ostalih kućnih poslova.



Photo credit: Pixabay.com

Nema komentara:

Objavi komentar