srijeda, 30. studenoga 2016.

Prvi rukn (stub imana)


Prvi stub imana jeste vjerovanje u Allaha subhanehu ve te'ala. Iman je da čovjek potvrdi da postoji Stvoritelj, Sveznajući, Mudri, Koji ga je stvorio od kapi sjemena, te da je on kao takav samo vlasništvo svoga Stvoritelja i da je Allah subhanehu ve te'ala jedini koji zaslužuje da Mu se ibadet čini i da Mu se bude pokorno i potčinjeno. Kao što je rekao Uzvišeni:

''O ljudi, obožavajte Gospodara svoga, Koji je stvorio vas i one prije vas, da bi ste se kazne sačuvali.''  [Sura El-Bekare 21]

Mu'min crpi uputu od svog Gospodara, živi u Njegovom okrilju, slijedi Njegovu besprijekornu uputu i povinovan je Njegovim naredbama, a čuva se Njegovih zabrana. Sve ovo radi obećanja svog Stvoritelja:

''... a Allah one koji vjeruju, doista na pravi put izvodi.'' [Sura El- Hadždž 54]

Mu'minov iman u njegovog Gospodara i Stvoritelja počiva na nepobitnim dokazima, očevidnim činjenicama i jasnim i vizualnim znakovima, razasutimu svim dijelovima prostranog univerzuma, poduprtim vahjom (Objavom) od Allaha dž.š., koji nam je dostavljen putem iskrenih poslanika.
Kada čovjek spozna svoga Uzvišenog Stvoritelja i sa Njime uspostavi kontakt (namazom, ibadetom), uvidjet će da je on samo vlasništvo svoga Stvoritelja i da je samo On Taj koji zaslužuje da Mu se ibadet čini i da Mu se bude pokorno i potčinjeno. 

Nema komentara:

Objavi komentar