petak, 2. prosinca 2016.

Drugi rukn


Drugi stup imana jeste vjerovanje u meleke, a koji se grana iz imana u poslanike koji su nas obavijestili o onome što je bilo nedokučivo našem znanju, kao što su meleki koje je Allah dž.š. stvorio. Medju melekima postoje one koji slave Allaha, oni koji su na sedždi, oni koji donose Objavu, oni koji vade ljudske duše, oni koji se po Allahovoj naredbi brinu o svim stvorenjima, oni koje Allah dž.š. šalje da učvrste vjernike i oni koji su stalno sa nama, radi bilježenja dobrih i loših djela. 

''... a nad vama bdiju čuvari, kod Nas cijenjeni pisari koji znaju ono što radite.'' (82:10-12)

Na ovaj način mu'min povećava svoje saznanje i poimanje u vezi sa Allahom dž.š., stvaranjem svih stvorenja. Mu'minova vjera u meleke ulijeva u njegovo srce simpatije i prisnost, zbog toga što su meleki njegovog Gospodara stalno prisutni uz njega. Isto tako, njegova vjera u meleke unosi u njegova čula oprez od neposlušnosti (ma'sijeta) prema Allahu dž.š., i od činjenja grijeha jer sve bilježi melek zadužen za to. Ovaj vjernikov iman, još uvijek u dušama vjernika, podstiče jaku volju za činjenjem dobra i dosljednog obavljanja poslova, sve dok im to, melek zadužen za zapisivanje, ne upiše u dobra djela. Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:


''Doista su sa vama oni koji vas ne napuštaju, osim onda kada vršite nuždu i kad spolno općite, pa ih se stidite i poštujte ih.''

Nema komentara:

Objavi komentar